HEMVIDEO

Lugn seglats

"Lugn seglats" kännetecknar numera våra sommarseglingar. Våra färder brukar vara under 6 till 10 veckor. Det började med en segling till Saimen,  det finska sjösystemet som man når genom Saima kanal, längst in i Finska viken.

År 2002 bytte vi båt. Den nya båten köpte vi i England, och seglade hem henne under försäsongen efter påsk.

Året därefter gick färden till St Petersburg. En rikseskader med 65 båtar organiserade i Svenska Kryssarklubben av Bjarne Kevin och mig (Gerard Boeke).

2004 gjorde vi en avstickare till Estland där vi kombinerade seglingen med svenskspråkiga guidningar i gamla svenskbygder. Resten av sommaren  höll vi oss i Finland (Skärgårdshavet, Åboland och Åland).

Därefter var det dags att utforska nordliga vatten. Vi seglade runt Bottniska viken, norrut efter svenska kusten till Haparanda,  och söderut via finska västkusten och Åland.

Sommaren 2006 var Danmark vårt färdmål. Vi korsade Sverige genom Göta kanal, vidare till Göteborg, över Kattegat, runt genom Danmark och hemåt utefter Sveriges ostkust.

Under en ovanligt regnig och blåsig sommar 2007 seglade vi med Svenska Kryssarklubbens rikseskader till Stralsund i östra Tyskland.

2008 seglade vi åter till Finland. Färden gick till Helsingfors och Åbo via Skärgårdshavet och norra Åland.

2009 går färden via Göta Kanal till Västerhavet och sedan vidare med Kryssarklubbens eskader Fyn Runt. Sedan via Öresund uppför svenska kusten till Göteborg och sedan vidare genom Göta Älv, Vänern och Göta Kanal till Söderköping.

2010 var det åter de kära finska vattnen som hägrade. Vi seglade med en eskader i Kryssarklubben till Åland, Skärgårdshavet och Västnyland.

Även 2011 seglade vi i Finland med Kryssarklubben. 8 båtar i 6 veckor till Åland och västra Finland. Från Utö i söder till Rauma i norr.

Sommaren 2012 är det åter dags för ett besök till Saimen. En lång lugn seglats i nästan två månader med två båtar.

2013 seglade vi åter i 8 veckor i finska vatten. Vi var tre båtar och hann med både södra och norra Åland, Åbolands skärgård, Finska viken samt Skärgårdshavet.

Att segla i Finland passar oss perfekt. 2014 blev det ungefär samma rutt som 2013, men i motsatt riktning.

2015 seglade vi i Ålands och Åbolands skärgårdar mellan Utö i söder och Nystad i norr tillsammans med samma två båtar som 2013 och 2014.

Även 2016, 2017, 2018, 2019, 2020 och 2021 seglar vi i den fina finska skärgården.

Välj år genom att skriva in /årtalet i adressfältet (t.ex. lugnseglats.se/2021) om du vill läsa mer om de olika seglingarna.

lugnseglats.se

Gerard och Anette Boeke