Lugn seglats 2014

Elucids loggboksanteckningar

 

21-29 juni
30 juni-6 juli
7 juli-13 juli
14 juli-20 juli
21 juli-27 juli
28 juli-3 aug
4 aug-10 aug
11 aug-15 aug

21 juni Klintsundet

Båtarna är samlade i viken vid Mats stuga. Elucid som kan lyfta kölen förtöjd vid bryggan där normalt endast roddbåten brukar ligga. Övriga båda båtarna vid boj. Vi åt en gemensam grillmiddag inne i stugan pga det ovanligt svala vädret. Stugan ligger idylliskt vid vattnet och vi kunde njuta av den fina utsikten.


 


22 Juni Arholma.

Det blev motorgång i den nordliga vinden 25 sjömil till Arholma Österhamn. Där var det gott om plats vid bryggan. Extremt kallt väder ca +10 och regnskurar. Vi satt och körde inne i båten med värmen påslagen. Orsaken till det kalla vädret är att ett stabilt högtryck ligger över England. Runt högtrycket strömmar luften medsols och effekten förstärks av ett lågtryck över Finland. Det ger kalla ishavsvindar över Skandinavien. Vi längtar efter normala Engelska lågtryck! Då blir det varmt och soligt här.

 .      


23 juni. Arholma.

Det bedrövliga vädret och vindar mellan 10 och 15 m/s på Ålands Hav gjorde att vi beslöt oss för att stanna på Arholma idag. Vi tog en promenad över ön i regnet för att inhandla några förnödenheter. På kvällen samlades vi alla på kaffe i Muchitas salong där vi begrundade väderprognoserna och smidde planer för nästa dag. Vi konstaterade att den starka vinden håller i sig tisdag och onsdag. Först på torsdag räknar vi med att kunna segla över Ålands Hav, men imorgon blir det en kort färd till en annan hamn i närheten.

Fast det finns väl inget dåligt väder, bara fel kläder??


24 juni Lidö.

Bättre väder, men fortfarande blåsigt och svalt. Söderarm rapporterade N 15 m/s. Vi förflyttade oss till östra viken på Lidö. Där finns en gammal stenbrygga som är skyddad vid nordvind. Hela nocken spärrades av en folkbåt som låg långsides. Efter påpekande valde en oresonlig skeppare att lämna. Därefter fick 5 båtar plats.

På eftermiddagen bjöd våra vänner på Cazimira oss alla på en god äppelkaka med kaffe mm. En trevlig stund av samvaro i eftermiddagssolen.

 

 


25 juni Lidö.

En lugn dag. Soligt men fortfarande svalt. Vinden N 10. Promenerade till västra hamnen med ångbåtsbrygga och herrgårdsbyggnad (krog). Ännu fler båtar kom. Bl.a. fyra finska segelbåtar och en stor (13 x 5 m) svensk segelbåt som seglat nonstop från Kökar igår. De berättade att vinden varit hårdast på svenska sidan. 

 
 


26 juni till Sommarhamn, Åland.

Efter att ha väntat tre dagar pga. hårda vindar blev det äntligen dags att korsa Ålands hav. Det blåste nordlig vind 8-9 m/s vilket gav oss en frisk segling i god fart. Vi förtöjde vid klipporna i "vår" favorithamn "Sommarhamn". Efter att ha ätit middag njöt vi i kvällssolen. 
Vår färdväg. Bilden visar förhållandena på kvällen. Då hade vinden till havs minskat till 5 m/s.


27 juni till Källskär och Brunnskär, Åland. Här är vi (karta)

Fortfarande lite svalt, men annars soligt och svag VSV vind.

Om man följer farlederna från trakten kring Sommarhamn till Kökar måste man först norrut och sedan österut norr om Degerö och Sonnbodalandet för att sedan segla en lång sträcka mot sydost ner till Kökar. Vi valde i stället en genväg rakt österut mellan öar och grund utefter en ganska okänd inofficiell led genom mycket vacker skärgårdsnatur. Sedan passerade vi Kökar och besökte Källskär söder om Kökar. På Källskär, som är en mytomspunnen liten ö långt ute i havsbandet, hyrde vi en guide som visade oss ön. Vi tog natthamn vid grannön Brunnskär. Det blev en lång och upplevelserik dag.

  

 


28 juni till YxskärEtt videoklipp

Strålande sol och sydlig vind ca 4 m/s, dock fortfarande svalt. På söndag väntas regn och hård ostlig vind. Därför hoppade vi över Jurmo och seglade direkt till nästa planerade hamn, Yxskär där vi planerade att ligga still nästa dag. Vi förtöjde vid grannön Bärsskär för att få gott skydd i den väntade ostliga vinden. Det blev 35 sjömil rakt österut genom det vackra Skärgårdshavet. Vi seglade fint i den svaga vinden utom de sista två timmarna då vinden avtog och vi tog hjälp av motorn för att hinna fram i rimlig tid.


 


29 juni liggedag Yxskär. Här är vi (karta)

Tidigt på morgonen kom regnet och en ökande ostlig vind. Efter frukost konstaterade vi att vinden skulle vrida mot nordost. Därför tyckte vi det vore klokt att byta förtöjningsplats eftersom vi annars skulle få vinden in mot aktern kommande natt. Först skulle emellertid en av båtarna lufta sitt bränslesystem därför att motorn blivit svårstartad och gått ojämt. Regnet upphörde på förmiddagen och vi flyttade båtarna från klippan till vänster i bakgrunden. Därefter samlades vi i Muchita för gemensam sillunch. Dagen avslutades med diverse fixande av småsaker på båtarna.

Vi hade haft dåligt ankarfäste. När vi drog upp ankaret visade det sig att en stor rund sten hade lagt sig innanför ankarets flyn och hindrade ankaret från att gräva ner sig i dyn och få fäste. Så här gick det till att bli av med stenen.